Hoe richt ik mijn keuken in?

Copyright owned by sxc.hu user Gimbox

Naast de woonkamer is de keuken één van de belangrijkste ruimtes in uw woning. De keuken kan een dubbele functie hebben. De keuken is natuurlijk de plek waar het eten klaargemaakt wordt. Maar het is ook de plek die bergruimte geeft aan servies, potten, pannen en andere spullen. Om deze reden is het vaak belangrijk de keuken doordacht in te richten, zodat u optimaal gebruikt maakt van de ruimte en functionaliteit.

Een praktisch keuken

Erg belangrijk bij het inrichten is bijvoorbeeld, dat u de voorwerpen die u regelmatig gebruikt binnen handbereik plaatst. Ook voorwerpen die ergens bij horen, kunt u het beste dicht bij het te gebruiken object zetten, leggen of hangen. Theedoeken en handdoeken niet ver van de kraan en de spoelbak. Kruidenpotjes het liefst plaatsen in de buurt van de kookplaat. Vuilniszakken in de buurt van de afvalbak. Dit zijn kleine details die echter veel gebruiksgemak opleveren.

Een mooi servies of mooie glazen, die u wat minder vaak gebruikt kunt u wanneer u in de keuken bijvoorbeeld niet over genoeg ruimte beschikt, ook in een kast in de woonkamer of bijkamer plaatsen. Pannen en kookgerei heeft u vanzelfsprekend het liefs binnen handbereik in de keuken.

Om het geheel een fijn aanzicht te geven, kunt u mooie zaken in het zicht zetten en de rommelige of minder mooie voorwerpen wat dieper opbergen. Voor spullen die niet in de keuken thuishoren maar daar toch vaak neergelegd worden, zoals tassen, papieren of sleutels, kunt u het beste een speciaal hoekje in een kast maken waar dit in past. Uw aanrecht blijft dan beschikbaar voor het keukenwerk. Op deze wijze blijft de ruimte er netjes en leuk uitzien.

Omdat keukenkastjes vaak erg diep zijn, is het handig veel te werken met uitschuifbare systemen zoals uitschuifbare korfladen, draaiplateaus en haken en beugels op handige plekken in de kasten. Op deze manier kunt u optimaal gebruik maken van de beschikbare opbergruimte zonder steeds allerlei voorwerpen te hoeven verplaatsen.

De keukenaccessoires die u gaat gebruiken maken het geheel af, dus een zorgvuldige keuze van vorm en kleur is hier van belang. Ook de plek waar u de accessoires plaatst, beïnvloedt het aanzicht van de keuken. Ook hier is uw persoonlijke voorkeur van belang. U kunt hier oneindig mee variëren en spelen.

Verlichting

Nog niet genoemd, maar zeer sfeerbepalend is natuurlijk de verlichting die u kiest. Combineer werkverlichting met algemene verlichting en sfeerverlichting voor het optimale resultaat. Boven het aanrecht heeft u vanzelfsprekend heldere en gerichte verlichting nodig.

Het mooiste is om spotjes op diverse plekken onder de kastjes of tegen de achterwand te plaatsen. De overige verlichting in de keuken is mede afhankelijk van de vorm en grootte van de keuken. Het is in ieder geval handig wanneer u de verlichting zo kiest, dat het mogelijk is een gedeelte uit te schakelen en er dus enkel sfeerverlichting brandt op het moment dat u niet aan het koken bent.

Uw eigen bar

Wanneer u graag een eetplek in de keuken wilt, maar de ruimte beperkt is, is het leuk gebruikt te maken van een bar aanrecht. Handig ’s ochtends voor een snel ontbijtje en ’s avonds leuk om een borreltje aan te drinken. Dit geeft de keuken een gezellige en bijzondere sfeer.